Bezuidenhout

Feestelijke opening Punt Zuid

 
Op 17 september 2014 is  PuntZuid , het buurthuis in de Van Heutszstraat 12 feestelijk geopend. PuntZuid is het 1e Buurthuis van de Toekomst in Bezuidenhout. In dit ontmoetingscentrum voor de wijk, kunnen wijkbewoners straks veel verschillende cursussen volgen.
Bij de opening waren veel buurbewoners, kunstenaars van Kunstpost, aanbieders van cursussen en  workshops betrokken.

Zo was er graffiti en breakdance van het Haags Hiphopcentrum, een cursus Tai Chi. ouderenFiT
knutselen voor kinderen en volwassenen en een optreden van Escalibu.  De officiële opening met wethouder Karsten Klein opende het gebeuren. Na een speech deed hij met veel verve een salsa -dansje. De muziek en de aanwezige hapjes en drankjes zorgden voor een gezellige middag waar veel mensen elkaar beter leerden kennen en natuurlijk het buurthuis.

De wijk Bezuidenhout



Het Bezuidenhout is een wijk in het Haagse stadsdeel Haagse Hout. Deze wijk dankt zijn naam aan het feit dat het ten zuiden van het Haagse Bos is gesitueerd.

Ligging

Het Bezuidenhout ligt ten noorden van het stadscentrum tegen het Haagse Bos en wordt ruwweg begrensd door de Bezuidenhoutseweg, de Rijnstraat, de Schenkkade (de spoorlijn Leiden-Den Haag) en de Carel Reinierszkade. Tot de jaren '50 van de twintigste eeuw eindigde hier de bebouwde kom van Den Haag. De straatnamen in het Bezuidenhout verwijzen hoofdzakelijk naar gouverneurs-generaal in de gewesten van de voormalige WIC en VOC. Zo zijn er straten vernoemd naar Jacob Mossel en vele andere GG's in Indië, maar ook naar Peter Stuyvesant, die Nieuw Amsterdam stichtte, en Jan van Riebeek, de stichter van de Kaap in Zuid-Afrika.

In de Tweede Wereldoorlog heeft dit stadsdeel zware schade geleden onder het Bombardement op Bezuidenhout op 3 maart 1945, in verband met de opstelling van Duitse V-2 raketten in het nabijgelegen Haagse Bos. Het was een bombardement uitgevoerd door de geallieerden, dat deze grote Haagse wijk in vuur en vlam zette.

Door een combinatie van 'gewone' fouten bij het afwerpen van de bommen én het gebruik van verkeerde kaartcoördinaten werd een deel van Bezuidenhout verwoest. De jonge officier die verantwoordelijk was voor het overschrijven van de verkeerde coördinaten op de kaarten kreeg een buitengewoon milde straf, terwijl zijn meerderen (die hem hadden moeten controleren) helemaal buiten schot bleven. Latere pogingen van de Nederlandse regering om meer duidelijkheid en gerechtigheid te verkrijgen, liepen op niets uit.

Vooroorlogs Bezuidenhout





Bezuidenhoutseweg gefotografeerd in noordelijke richting, januari 1931. De kerk op de achtergrond is de Rooms-katholieke kerk aan de O.L.V. van Goede Raad op de hoek van de Mariastraat. 

Zicht in de Theresiastraat vanaf de hoek met de Laan van Nieuw Oost Indië in zuidwestelijke richting. Dit wijkgedeelte werd weggebombardeerd.





Wederopbouw


Het Bombardement op het Bezuidenhout vernietigde 80% van de bebouwing van het deel van het Bezuidenhout in het vierkant Schenkweg – Bezuidenhoutseweg – Laan van Nieuw Oost Indië – Schenkkade en 20% van de bebouwing in het vierkant Laan van Nieuw Oost Indië – Bezuidenhoutseweg – Schenkkade/IJsclubweg – Carel Reinierszkade.

De herstel- en herbouwwerkzaamheden na het einde van de Tweede Wereldoorlog duurden zeker 60 jaar en de wijk heeft anno 2013 nog lege plekken die door het bombardement en de daaropvolgende sloop van bebouwing niet bebouwd zijn. Op vele getroffen plaatsen werd na het puinruimen begonnen met het bouwen van nieuwe woningen en het herstellen van herbouwbare gedeeltes. De eerste nieuwbouw die gereed kwam waren woningen en winkelgalerijen in de Merkusstraat; de Van Linschotenstraat; noordelijk op de Laan van Nieuw Oost Indië, kruising Theresiastraat en langs de Juliana van Stolberglaan. Sommige straten zoals bijvoorbeeld de Albertinestraat en de Agnesstraat keren in het nieuwe stratenpatroon niet terug.

Bekende mensen die in het Bezuidenhout woonden:


F. Bordewijk (1884-1965), letterkundige, auteur, advocaat, woonde in de 1e v.d. Boschstraat en aan de Schenkkade.
mgr. Frans J.C.M. Op de Coul, (1894-1961), protonotarius apostolicus, directeur van het Katholiek Bureau voor het Onderwijs, woonde aan de Bezuidenhoutseweg.
Laurentius Nicolaas Deckers (1883-1978), politicus en minister van Defensie Landbouw &Visserij
Coen Flink (1932-2000), acteur, woonde met zijn vrouw Ellen van Hemert, actrice, aan de Carel Reinierszkade.
Vincent van Gogh (1853-1890), schilder, woonde van 1881-1883 aan de Schenkweg, thans Hamelstraat.
Willem van den Hout (1915-1985), pseudoniem Willy van der Heide, schrijver jongensboeken (Bob Eversserie), woonde in de 1e v.d. Boschstraat en het Van Imhoffplein.
Piet de Jong, minister van Defensie, later minister-president, woonde in een bijgebouw van Paleis Huis ten Bosch.
Richard Krajicek, internationaal proftennisser, woonde in het Bezuidenhout
Henk van der Meyden, gossip-journalist.
Marius Monnikendam (1886-1977), componist, organist, woonde in de Adelheidstraat.
Charles Edgar du Perron (1899-1940), letterkundige, auteur, woonde aan het Van Imhoffplein.
Hans Ouwerkerk, burgemeester van o.a. Groningen, woonde in de Louise de Colignystraat.
J.H. Speenhoff, (1869-1945), volksdichter, liedjeszanger, is bij het bombardement van 3 maart omgekomen .
Conny Stuart, zangeres, cabaretière, musicalster, woonde in het Bezuidenhout.
Paul Verhoeven, internationaal filmregisseur, zijn vader was hoofd van de Van Heutzschool; de familie woonde in de Gerard Reijnststraat.
Paul van Vliet, cabaretier, woonde aan de Juliana van Stolberglaan.
drs W.A.J. Wakelkamp, musicoloog, dirigent/componist o.a. Residentiekoor en Leids Alma Materkoor, woonde in de Hendrik Zwaardecroonstraat.
Antoon van Welie (1866-1956), society-schilder, woonde in het Bezuidenhout.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten