Mariahoeve en Marlot

Bijeenkomst Haagsche Kracht inspireert bewoners Mariahoeve

Op woensdagavond 8 oktober was de Francois Vatel school de locatie waar veel bewoners, organisaties en verenigingen uit Mariahoeve bijeen kwamen. De bijeenkomst was belegd door het stadsdeel Haagsche Hout in het kader van "Haagsche Kracht" in de wijk.

Lilianne Blankwaard en wethouder Ingrid van Engelshoven trapten af, alvorens de deelnemers aan de slag gingen met ideeën en oplossingen met betrekking tot Groen, ouderen/zorg, veiligheid, openbare orden en activiteiten in "het groeibriljantje" dat Mariahoeve heet.
We willen meer "wijken in de frontlinie" was een kreet die niet alleen door de wethouder wordt gedragen. Het college wil meer ruimte geven aan "wat de mensen in de wijk echt willen". Dat dit niet alleen een praatje voor de vaak is werd onderstreept met het feit dat er 12 miljoen beschikbaar is voor de wijkaanpak die verdeeld wordt over de stadsdeel-budgetten. lees verder


----------------------------------------------

Wijkbedrijf Mariahoeve WERKT! feestelijk en ceremonieel geopend


Vrijdagmiddag 26 september is het wijkbedrijf aan het Kleine Loo 364 officieel geopend. Onder grote belangstelling van de drie initiatief nemende partijen, projectdeelnemers, landelijke pers en genodigden werd er een klein feestje gehouden en stil gestaan bij het project.


Opknapbeurt pand

Het wijkbedrijf ‘Mariahoeve Werkt!’ geeft momenteel 17 buurtbewoners met een enige tot grote afstand tot de arbeidsmarkt een unieke kans op werk.

De projectdeelnemers hadden de afgelopen maanden hun uiterste best gedaan om het pand dat 6 jaar leeg stond van binnen en buiten op te knappen. tapijt werd gelegd, computers aangesloten, plafonds opgeknapt en beide verdiepingen werden grondig schoongemaakt en voorzien van feestelijke franje. Schoonmaakbedrijf BHV maakte in opdracht van Verweij kosteloos de gevel en de verweerde zonweringen schoon. Terwijl de deelnemers alles gereed maakten, ouderwets koffie zetten en ballonnen ophingen was het wachten op de bezoekers.

Partners enthousiast over project Mariahoeve WERKT! 

De drie partners van het project, Incluzio (divisie van Facilicom), WSP (werkgevers service punt) en het stadsdeel Haagse Hout spraken zich positief uit om het project te blijven ondersteunen.

Namens Incluzio sprak Peter de Visser over het unieke van het project.
Martijn Middelkamp en Erick Zandbergen van het WSP onderstreepten vervolgens het belang van de reïntegratie en de kansen voor bedrijven en ondernemers. Project deelneemster Renske (op foto in het midden) vertelde over de positieve invloed die het project en de stage haar brengen.

Voorzitter van het stadsdeel Haagse Hout, Lilianne Blankwaard ging in op de verbindingen in de wijk. Ook de leefbaarheid van de wijk floreert onder het project.

Vanwege de verhindering van wethouder den Engelshoven mocht mevrouw Blankwaard het lint doorknippen, waarna de champagne ontkurkt werd en de door de deelnemers gemaakte hapjes rondgebracht.

(later meer)


-------------------------------------------------

Open Atelierroute


Kunstliefhebbers kunnen hun hart weer ophalen. Op zondag 28 september a.s. organiseert KunstPost van 12:00 tot 17:00 uur voor de 3e keer de open atelierroute door stadsdeel Haagse Hout. 
Lees  hier verder


--------------------------------------------------------

Informatie over de wijk Mariahoeve 


Mariahoeve en Marlot is een wijk in Den Haag , onderdeel van stadsdeel Haagse Hout.

De wijk bestaat uit de buurten:
  • Burgen en Horsten
  • Landen
  • Kampen
  • Marlot

Geschiedenis


Dwars door het gebied van de wijk liep van 1908 tot 1953 het tracé van de spoorlijn Rotterdam Hofplein - Scheveningen. Langs het gebied reed tussen 1924 en 1959 de Haagse stadstram naar Marlot.

Station Mariahoeve
Bij de Carel Reinierszkade lagen rond 1930 de ijsbanen van de Haagse IJsclub. Op de hoek bij de Bezuidenhoutseweg, aan de andere kant van die kade, lag de uitspanning Overbosch met een speeltuin. Dwars over het weidegebied, waarop de wijk is aangelegd, ongeveer ter hoogte van de Roggekamp/Reigersbergerweg liep de Loolaan van het Kleine Loo naar het Grote Loo in Voorburg. Naast het Kleine Loo lag aan de Bezuidenhoutseweg tot in de jaren vijftig van de 20e eeuw de windhondenrenbaan Marlot. Langs de Bezuidenhoutseweg lagen vanaf Huis ten Bosch de boerderijen Mariëndaal, Veelust, Mariahoeve, Zuidwerf en Hofzicht.

Ligging

Plannen voor deze wijk zijn al gemaakt ver voor de Tweede Wereldoorlog, door onder andere de (stads)architect Dudok.
Vanwege de problemen die de spoorlijn gaf voor een goede wijkontwikkeling gebeurde er voor de Tweede Wereldoorlog niets. Pas in 1957 werd het Uitbreidingsplan Mariahoeve goedgekeurd, nadat de spoorlijn in 1953 was opgeheven en F. van der Sluys in 1954 een schetsontwerp had gemaakt. Reigersbergen kwam in dit plan niet voor en bleef een open groengebied.

De eerste paal voor de aanleg van de nieuwe wijk werd geslagen op 29 mei 1958. De 'kleine huisjes' aan de Boekweitkamp zijn de eerst gebouwde woningen.

Mariahoeve heeft een rechthoekige hoofdstructuur met een viertal wijk ontsluitende wegen, waarvan in de meeste gevallen de rijbanen door groenstroken zijn gescheiden. De wijk wordt op deze wijze in zes buurten verdeeld. Deze hebben als gemeenschappelijk kenmerk een groene kern met aan de noordoostzijde flats in vier lagen en aan de westzijde eengezinswoningen. In vijf van deze groenkernen staan overhoeks geplaatste flatgebouwen van twaalf lagen, een school en buurtwinkelcentrum. De middelste buurten hebben een wijkpark of een sportterrein.

In 1966 werd aan de spoorlijn Den Haag - Leiden het station Den Haag Mariahoeve geopend. Rond het station en in een gedeelte van het aangrenzende gebied tussen de wijk en de spoorlijn heeft in de jaren tachtig en negentig intensieve kantorenbouw plaatsgevonden.

Naamgeving

De naam van de wijk herinnert aan de boerderij Mariahoeve, die al in 1755 eenzaam in het landschap stond. De in Haagse Hout woonachtige schrijver  F. Bordewijk is betrokken geweest bij de straatnaamgeving. Evenals bij die van de andere straatnamen. Zo zijn er straten met namen van granen met het achtervoegsel kamp, zoals Gerstkamp, of inwoners van landen met als achtervoegsel burg, bijvoorbeeld Hongarenburg en edelstenen met als achtervoegsel Horst, denk aan de straat Saffierhorst.Een van de eerste bewoners van Mariahoeve, was de (toen nog jeugdige) oud/burgemeester Wim Deetman.

Dwars door de wijk liggen de grote straten die herinneren aan de buitenplaatsen die daar gelegen hebben, Het Kleine Loo en de Reigersbergerweg of aan boerderijen, zoals de Hofzichtlaan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten